Ekonomi

Powell, “Yüksek faiz oranları”, emtia fiyatlarındaki oynaklığı artırdı

ABD Merkez Bankası (Fed) Lideri Jerome Powell’ın ABD Kongresi’nde iki gün sürecek olan altı aylık Para Politikası Raporu’na ilişkin sunumu başladı. Sunumun ilk gününde ABD Senatosu Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi’ne hitaben yaptığı konuşmada Powell, enflasyonun son aylarda ölçülü bir seyir izlemesine rağmen enflasyonu yüzde 2’ye indirme sürecinde daha gidilecek çok yol olduğunu söyledi ve bu yol engebeli olabilir.

Altın, gümüş düştü

“Son ekonomik veriler beklenenden daha güçlü geldi ve faiz oranlarının nihai seviyesinin önceden tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini gösteriyor.” Fiyat istikrarını sağlamak için bir süre daha kısıtlayıcı bir para politikası duruşu sürdürmelerini gerektireceğini söyledi. Sıkılaştırmanın gerekli olduğunu göstermesi durumunda faiz artırımlarının hızını artırmaya hazırız” dedi.

Son bir yıldır para politikası duruşunu sıkılaştırmak için güçlü adımlar attıklarını hatırlatan Powell, çok yol kat ettiklerini ve şimdiye kadar sıkılaştırmanın tüm etkilerinin hissedilmediğini kaydetti. Fed Lideri, “Hala yapacak çok işimiz var” dedi. Powell’ın açıklamalarının ardından dolar endeksi yüzde 1,2 yükselerek 105,6’ya yükselirken, tahvil piyasaları ve emtia fiyatlarında oynaklık arttı.

ABD 10 yıllık tahvil faizi yeniden yüzde 4’ün üzerine çıkarken, 2 yıllık tahvil faizi 16 yıl sonra ilk kez yüzde 5’in üzerine çıktı. Öte yandan 5 yıllık tahvil faizi, 1981’den bu yana ilk kez 10 yıllık tahvil faizinin 100 baz puan üzerine çıktı.

Altının yüzde 1,8, gümüşün yüzde 4,5 ve Brent petrolün varil fiyatının yüzde 3,7 oranında değer kaybetmesinin ardından emtia fiyatları yeni günde nispeten sakin bir seyir izliyor. New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,53, Dow Jones endeksi yüzde 1,72 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,25 geriledi.

ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne sınırlı bir yükselişle başladı. Avrupa borsalarında ABD borsalarına paralel olarak satış ağırlıklı bir trend göze çarparken, bugünden itibaren ağırlaşacak olan makroekonomik bilgi takviminin fiyatlamalara etki etmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu