Haber

Ulaştırma, Tarım ve Milli Savunma bakanlıklarının 2023 bütçeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda.

GÜZEL Parti Ankara Milletvekili Koray Aydın, “Hükümetin bitiremediği yap-işlet-devret projeleri, hep paranın kazandığı kumarhane sistemine dönüştü” dedi. söz konusu.

İYİ Partili milletvekilleri, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın 2023 bütçelerini konuştu.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Koray Aydın, yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen projelerin Türkiye’nin ve milletin geleceğini ipotek altına aldığını savundu.

Yap-işlet-devret modeli projelerle ilgili değerli bilgilerin verilmediğini belirten Aydın, “Sorularımıza da alay edercesine cevap veriyorlar. Hesap derseniz deyim yerindeyse arapsaçı gibi dolanmış durumda. ” terimleri kullandı.

İktidarın milleti kandırdığını öne süren Aydın, “Devletin kasası yöneticiler tarafından hortumla yandaşlara bağlandı, beytülmal de yağmalandı. İktidarın bitiremediği yap-işlet-devret projeleri böbürlenerek döndü. kasiyerin kazandığı bir kumarhane sistemine dönüşüyor. Bu düzende kazanan devletin kasası değil, taraftarın kasası oluyor. Bu talan, bu yağma, bu talan, bu soygun elbet bir gün hesabını görecektir.” dedi.

“Yıkılan yolların yeniden yapım maliyetlerinin nasıl karşılandığı bilinmiyor”

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün son yıllardaki bütçe ödeneklerinin başlangıç ​​ödeneğine göre büyük sapmalar gösterdiğini, ödenek aktarmalarının yüzde 70’lere çıktığını iddia etti.

Nuhoğlu, artırılan ödeneklerin taraftarlara aktarıldığı yönündeki iddiaların karşılıksız olduğunu belirterek, “Uzun yıllardır yapımı devam eden ve bitiş tarihi belli olmayan otoyollar için yeterli ödeneğin olmadığı görülüyor. son yıllarda sıkça görülen bir durum, bazı yollar açıldıktan kısa süre sonra çöküyor.Nasıl karşılandığı bilinmiyor.Denetim takiplerinin uygulanmaması ve Sayıştay bulguları nedeniyle yolsuzluk iddialarının kamuoyu tarafından dikkate alınmadığına inanılıyor. önem verilmiyor.” sözlerini söyledi.

Bilişim teknolojilerinde önemli bir ilerleme kaydedilmediğini savunan Nuhoğlu, Türkiye’nin teknoloji üreten ülkeler arasında olmaktan çok uzak, hatta teknoloji kullanan ülkeler arasında olduğunu savundu.

Yabancılara konut satışının son yıllarda hızla arttığına ve yılda 60 bini bulduğuna işaret eden Nuhoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı parayla bu kadar kolay ve ucuza satılmamalı. Şartlar belirlenmeli ve uygulanmalı” dedi. gelişmiş ülkelerde olduğu gibi titizlikle” dedi.

“Çiftçilerimizin borcu 2,6 milyar liradan 260 milyar liraya çıktı”

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, AK Parti iktidarında çiftçiye, üreticiye hak ettiği fiyatın verilmediğini savundu.

Çiftçinin ve üreticinin her yıl toprağa küstüğünü söyleyen Yokuş, şöyle devam etti:

“AK Parti iktidara gelmeden önce tarımın gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payı yüzde 10 civarındayken, bugün yüzde 5,5’e düştü. 2002’de 2,6 milyar lira olan çiftçilerimizin toplam borcu 2002’nin üzerine çıktı. Bugün 260 milyar lira. Çiftçilerimizin borcu 20 yaşında.” AK Parti iktidarında 100 kat arttı. Aynı dönemde çiftçilerimizin geliri ise sadece yüzde 11 arttı.”

Yokuş, her beş çiftçiden birinin tarımsal gelirinden memnun olduğunu belirterek, “Bu sonuç, devletin çiftçiyi ve üreticiyi ihmal ettiğinin bir göstergesidir. Kanunda öngörülen destekler çiftçimize ve yetiştiricimize yapılsa çiftçimiz ‘Onların yirmi yıllık iktidarlarında borçlar 100 kat artmayacak, gıda üretimimiz bugünkü üretimin yüzde 50 fazlasına ulaşacak, tarlasına küsmeyecek, 2000’e varan artışlarla vatandaşlarımız perişan olmayacaktı. bir yıl içinde gıda maddelerinde yüzde.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin su sıkıntısı yaşadığına dikkat çeken Yokuş, şunları kaydetti:

“Bunun için hiçbir önlem alınmıyor. Bakanlığın sulama için kullanabildiği kaynaklar verimli kullanılmıyor. Bakanlığın sulama amaçlı yaptığı projeler çok yavaş çalışıyor. Açık kanal sulama projeleri 21. yüzyılda da yapılıyor. Yine bazı bölgelerde projeler bitmiyor ve uygulanamıyor.2011′ Türkiye’de Türk Su Kurumu kuruldu.Kuraklık sorunu bu kadar ağırken bu konuda analiz yapması gereken Devlet Su İşleri nerede? Sayın Bakanım neye yarar?Milli güvenlik sorunu olan gıda güvenliğinin sağlanması açısından sulamanın değeri maalesef AK Parti iktidarı tarafından gerektiği gibi anlaşılamamıştır.Geçen kuraklıktan ders alınmamıştır. bu sene yer.”

AK Parti hükümeti ormanı ihmal etti.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, 1999’da yaklaşık 21 milyon hektar olan genel orman alanının 20 yılda 2 milyon hektar artırılabileceğini söyledi.

Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 43’ünün ormanlarla kaplı olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 29’da kaldığını anlatan Sezgin, “AK Parti iktidarı ormanı ihmal etmiş, orman yangınlarıyla mücadeledeki şaşırtıcı başarısızlığı, Bu.” dedi.

Orman köylülerinin kurdukları orman kooperatiflerine verilen desteğin azaldığını öne süren Sezgin, “Orman kesimleri dikili olarak orman müteahhitlerine veriliyor. Orman köylüleri kendi köylerinin çevresindeki ormanlardan yararlanamıyor, sadece söndürmek için göreve çağrılıyorlar. orman köyleri sınırları içinde kalan ormanların kesilmesi ve ağaçlandırılması mutlaka ilgili orman köyü kooperatifi aracılığıyla yapılmalı ve orman köylülerimize destek sağlanmalıdır.” sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu