Haber

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Üsküdar Üniversitesi’nde

İSTANBUL (İGFA) –Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER), uzaya ilk kez gidecek Türk astronotlarını Merkez Yerleşke Aziz Sancar Konferans Salonu’nda ağırladı.

Milli Uzay Programı’ndan Türk uzay gezgini Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, bilim görevi kapsamında 13 deney gerçekleştirecek.

Bilim misyonu kapsamında 13 bilimsel projenin yürütüldüğü çalışmada Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, Üsküdar Üniversitesi’ndeki proje koordinatörleri ile bir araya geldi. İkili, çalışmanın Dr. Cihan Taştan ve grubundan eğitim aldı.

Türkiye astronomi tarihine geçecek kuruluş adına mutluluk ve şükranlarını dile getiren Taştan, “Özellikle kanser tedavileri, kanser immünoterapisi ve genetik mühendisliği alanlarında çok çalışma yapıyoruz. Türkiye astronomi tarihine geçecek güzel bir organizasyonda Alper Bey ve Tuva Bey’e, bu çalışmaları aynı anda organize eden Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK Uzay ve bunların ücretli yöneticilerine en içten teşekkürlerimi sunarım. . Bizim için çok özel olan bu salonda onlarca kez ders verdik. Nobel ödülümüzü getiren Aziz Sancar’ın adını taşıyan bir salon burası. Türkiye’de uzay tarihine geçecek böylesine değerli bir çalışmaya bu salonda imza attığımız ve bunun bir parçası olduğumuz için gururluyuz” dedi. terimleri kullandı.

Dr. TAŞTAN: “MESAJI UZAYDAN ETKİLENEN GENETİK PROFİL DEĞİL UZAYDAN ALACAĞIZ.”

Mesaj bilimi misyonundan bahseden Taştan, Microgravity Associated Genetics şeridinin adını türeterek ‘Message’ adını verdiklerini söyledi. Bir açıklama yapmayı ya da bir mesaj almayı düşündüklerini kaydeden Dr. Taştan, bu açıklamanın uzaydan değil, doğrudan uzaydan etkilenen genetik profilden kaynaklanacağını sözlerine ekledi. Taştan, “Sunumda hem ekibimizden hem de projenin nasıl bir proje olduğundan bahsedeceğim. Özellikle kan alımından sonra uzayda yapmamız gereken işlemlerden bahsedeceğiz. Eğitimin ardından laboratuvarlarımızı gezeceğiz.” söz konusu.

Projenin uzaydaki geleceğimiz için çok değerli bir alana dikkat çektiğini ifade eden Taştan, “Deney ile Türk astronotumuzun genetik profilini analiz etmeyi ve astronotumuzun kanser önleyici, çoğalıcı ve immünojenik etkilerini araştırmayı amaçlıyoruz. bir mikro yerçekimi ortamı sağlayan akustik kaldırma cihazı. CRISPR gen mühendisliği yöntemleri ile yerçekimi olmayan ortamdan etkilenen, işlevi henüz keşfedilmemiş genleri tespit etmeyi ve uzay görevlerinde hangi bağışıklık hücrelerinin yerçekiminden doğrudan etkileneceğini belirlemeyi umuyoruz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu